Zwalczanie Warrozy kwasem mrówkowym:
Jednym z bardziej skutecznych sposobów zwalcznia warrozy w rodzinach pszczelich jest stosowanie kwasu mrówkowego. Sposób ten polega na tym, że czynnik niszczący warrozę, czyli opary kwasu mrówkowego, powstają w wyniku jego parowania. W naszej metodzie odparowywanie kwasu mrówkowego odbywa się ze specjalnie wykonanego pojemnika umieszczanego w górnej części ula (opary kwasu są cięższe od powietrza i opadają w dół ula) . Opary kwasu opadając niszczą dorosłe osobniki pasożyta, a wnikając pod zasklep czerwiu, niszczą pasożyta także tam. W ciągu doby winny wyparować od 2,5 do 6,0 g kwasu, co pozwala uzyskać wynik od 30% do 90% śmiertelności roztoczy. Wielkość parowania zależy od wielu czynników, między innymi od temperatury otoczenia, która powinna wynosić od 10 stopni C do max 25 stopni C. Najkorzystniej jest przeprowadzić zabieg wiosną i jesienią.
W celu usprawnienia wykonania opisanego zabiegu polecamy stosowanie naszego pojemnika. Ma on całkowitą pojemność 60 ml. Wypełniony jest bawełnianym, wymiennym wkładem, na który należy wlać 40 ml kwasu mrówkowego o stężeniu 60%, a następnie przykryć wieczkiem i odwracając otworami do dołu połoźyć na otwór powałki, względnie na ramki. Pojemnik przetrzymać w ulu do 10 dni. Opisana dawka jest dawką profilaktyczną. W przypadku większego porażenia rodziny warrozą zabieg powtórzyć lub zastosować jednocześnie więcej pojemników (np. 2).
UWAGA: Kwas mrówkowy jest substancją żrącą. Podczas napełniania pojemnika należy chronić oczy i ręce. Używać okularów i rękawic ochronnych.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.